Onze cultuurhistorie

De groentetuin van Duinzilt ligt in de Heveringen, een gedeelte van het duingebied wat kleinschalig en divers is. Hier zijn in de 19e en begin 20e eeuw stukjes zandgrond afgegraven en in ‘cultuur’ gebracht, onder de laag zand bevond zich vruchtbare klei. Goede grond om op te telen. Het zand werd verwerkt in lage walletjes (schelveringen)en beplant met o.a. Meidoorn om vee te weren. Tussen de walletjes ontstond een luw klimaat waar de wind nauwelijks merkbaar was en groenten goed groeiden. Ook werden er ‘elzen-scheringen’ aangeplant, elzen als een haag die iedere 5 tot 7 jaar geknot werden. Tussen deze ‘elzen-scheringen’ worden nu de groenten van Duinzilt geteeld. Het klimaat is hier aangenaam, door de beschutte ligging is er minder wind en ligt de temperatuur vaak een paar graden hoger.

Duinzilt teelt de groenten op zandgrond. Een lichte grondsoort waarin planten makkelijk wortelen, en op zoek gaan naar vocht. Gewassen zoals worteltjes en prei groeien hier goed en werden dan ook veelvuldig geteeld. Zandgrond warmt snel op waardoor er vaak wat eerder geoogst kan worden in vergelijking met kleigrond. Het seizoen begint hierdoor iets eerder, maar is ook wat eerder afgelopen omdat de warmte minder goed vastgehouden wordt.

Liefhebbers van groenten waarderen de smaak van groenten die afkomstig zijn van de zandgrond. Eén van de redenen waarom Duinzilt de traditie van groenteteelt in het duingebied weer betekenis wil geven.