Biologische groenten uit de duinen van Oostvoorne

Duinzilt staat voor verse biologische groenten uit de duinen van Oostvoorne. Groenten, kruiden en aardbeien die door de teelt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen een betere bewaarkwaliteit hebben, meer voedingswaarde geven en vooral smaken zoals groenten horen te smaken.

De tuinderij vormt een vanzelfsprekend geheel met het duinlandschap, waar van oudsher groenten geteeld worden. Een traditie die praktisch is verdwenen en door Duinzilt wordt voortgezet. De diversiteit van natuur en landschap, aandacht voor educatie, gezonde groenten en mooie smaken staan voorop bij dit duurzame bedrijf.

Duinzilt staat nadrukkelijk ook voor informatie rondom biologische groenteteelt en cultuurhistorie. Samen met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil Duinzilt het verhaal van het duingebied versterken en verder vertellen. Bij het bezoekerscentrum Tenellaplas en bij de tuinderij van Duinzilt staan informatiepanelen.

Biologische groenteteelt
Waarom biologische groenteteelt? Duinzilt teelt op biologische wijze groenten omdat groenten de tijd moeten krijgen om te groeien, zonder kunstmatige middelen. Zodat er een groente groeit die stevig en smakelijk is. Biologische teelt betekent ook zorg voor de aarde, voor een vruchtbare bodem die niet uitgeput raakt.
Door te kiezen voor een ruime vruchtwisseling krijgen uitputting, plantenziektes en insectenplagen minder kans. Duinzilt heeft een vruchtwisseling van 1:7 wat betekent dat er zeven stukken grond zijn waarop ieder jaar een ander soort groente groeit. Bijvoorbeeld de koolgroenten na de peulvruchten. Deze variatie betekent dat bijvoorbeeld schadelijke aaltjes zich niet op één plek verzamelen en de aardappelen aantasten.

Hierover en over de wijze van telen vertel ik u graag meer tijdens een rondleiding over de groentetuin!